Prag, Wien, Bratislava, Berlin och Dresden

5 oktober - 11 dagar

Reseschema

Avresa från Stockholm kl. 8.30, Södertälje kl. 9

Lördag. Färden går till Stavsjö där vi stannar för möjlighet till kaffe. Resan fortsätter genom Sverige förbi Norrköping och Linköping. I Ödeshög stannar vi för tillfälle till lunch. Vidare ned till Ljungby där vi stannar för möjlighet till eftermiddagsfika. Sedan åker vi ombord på TT-Lines fartyg och tilldelas våra hytter. Stor middagsbuffé inklusive vin/öl ingår. Ombord finns shop och bar. Båten avgår klockan 22.

Söndag. Frukost serveras ombord och båten anländer till Travemünde. Färden går till Berlin och lunch dukas fram på en trevlig restaurang. Vår svensktalande lokalguide möter upp oss och tar oss på en guidad tur i bussen. Storstaden sjuder av liv och är förknippad med så mycket historia. Vi ser resterna av Berlinmuren, Brandenburger Tor, Potsdamer Platz, de återuppbyggda kvarteren längs Spree, Museiön, TV-tornet, Under den Linden och minnesplatser. Vi tilldelas våra rum på fyrstjärnigt, centralt beläget hotell vid Alexanderplatz. Gemensam middagsbuffé på hotellet. 

Måndag. Frukost dukas fram och sedan har du hela dagen på egen hand att urforska staden med dess stora utbud av muséer och restauranger. Idag ingår varken lunch eller middag. 

Tisdag. Efter frukost är det dags att ta farväl av Berlin för denna gång. Vi kommer till Dresden och de som vill följer med reseledaren på en promenad i den återuppbyggda Barockstaden med vackra byggnader som Semperoperan och Zwingerpalatset. Lunch serveras i historisk miljö innan färden går vidare till Wien, en av Europas största och vackraste städer. En sen middag och övernattning på centralt beläget hotell.

Onsdag. Efter frukost kommer vi att upptäcka att Wien är så mycket mer än Nyårskonsert och caféer. En lokalguide möter oss för tre timmars stadsrundtur i buss och till fots där vi bland annat får se det berömda Hundertwasserhuset med dess berömda brokiga fasad, Operahuset, och det stora palatsområdet Hofburg med Spanska Ridskolan.

Sedan kommer vi till det magnifika slottet Schönbrunn, Wiens mest besökta turistmål! På området serveras Wienerschnitzel till lunch innan vi tas på en tur genom slottets salar. Karl VI var själv inte speciellt intresserad av Schönbrunn, men gav det till sin dotter Maria Teresia som började använda det som kejserligt sommarresidens, vilket Schönbrunn fortsatte att vara fram till 1918. Det var sommarslott för kejserliga ätten Habsburg av Österrike. De mest bekanta personligheterna som bott här är kejsarinnan Maria Theresia, berömd för sina 12 barn, och kejsarparet Franz Josef a Österrike och hans fru Sissi (Elisabeth av Österrike). En annan kändis var kronprinsen Frans Ferdinand av Österrike, som sköts 28 juni 1914 vilket inledde första världskriget. En något tragisk barndom tillbringade Napoleon I:s son Napoleon II här efter faderns fängslande. Det var även på detta slott, närmare bestämt i den ena festsalen, som en femårig pojke från Salzburg, Wolfgang Amadeus Mozart, höll sin första konsert.

Fyllda av intryck tar oss bussen tillbaka till vårt hotell. Ikväll ges tillfälle att själv utforska Wiens restaurang utbud för idag ingår lunch istället för middag.

Torsdag. Efter frukost åker vi med bussen till Slovakiens huvudstad Bratislava, belägen cirka en timmes bussresa bort. Bratislava uppstod kring ett fäste vid en viktig flodövergång över Donau och omtalades första gången år 907. Mellan åren 907 och 1918 var Bratislava en del av Ungern. Vid ankomst ges tid för egna strövtåg och shopping i den historiska stadskärnan. Prisläget är bland de billigaste i Europa! Här bjuds vi även på gemensam lunch (gulash) inklusive ett glas vin/öl/läsk.

När vi kommer tillbaka till Wien väljer du om du vill vara fri eller följa med till Museumkvarteren, här besöker vi Konstmuseet Leopold Museum. De permanenta utställningarna tillägnas två av de största österrikiska konstnärerna Egon Schiele och Gustaf Klimt. Här finns även en utställning med Wiener Werkstätte, en stilbildande rörelse i början av 1900-talet som utvecklade vardagsföremål av designers. Vi får även njuta av klassisk Art Nouveau. Kvällen är fri så varför inte passa på att uppleva stadens enorma Opera och Konsertutbud. Idag ingår lunch istället för middag.

Fredag. Efter frukost tar vi farväl av Wien och beger oss vidare genom Europa. Vi stannar för möjlighet till lunch under dagen och under eftermiddagen når vi De tusen spirornas stad – Prag. Staden har något för alla, oavsett om man är intresserad av historia, konst och musik eller bara vill ta en billig öl på någon av de otaliga serveringarna. Floden Moldau slingrar sig vackert genom staden vars skönhet slår oss med häpnad. Prag hade turen att någorlunda klara sig undan bombanfall under andra världskriget och ståtar idag med tjusiga hus från 1900-talets jugendperiod blandat med historiska byggnader från 1700-talet och modern bebyggelse. Stadens gamla delar är upptagna på UNESCOs Världsarvslista och det förstår man när man ser den fina arkitekturen! Middag och övernattning på Merkur Hotel.

Lördag. Frukost och sedan samling utanför hotellet där vi möter vår svensktalande lokalguide som tar oss på en guidad tur till fots (ca fyra kilometer). Vi kommer till Kruttornet, den restaurerade gotiska porten med anor från 1000-talet. Vi går vidare till Gamla stadens torg och ser rådhuset från 1338 med sitt astronomiska ur. Torget är ett av världens vackraste torg som började ta form på 1000-talet. Vi kommer även till den Judiska stadsdelen Josefshov.

Tid finns för lunch och egna strövtåg under eftermiddagen. Varför inte gå till Karlsbron, bron över Moldau från 1357 som är Prags mest kända monument? Den löper mellan Gamla staden och Lillsidan och förbinder stadens två delar. Eller kanske utforska Lillsidan nedanför Pragborgen? Här har tiden i stort sett stått stilla sedan 1700-talet. Vackra barockpalats, charmiga äldre hus och trevliga fik. Kvällen är fri och idag ingår varken lunch eller middag.

Söndag. Frukost dukas fram och vår buss med svensktalande lokalguide tar oss upp till Pragborgen. Stadens historia började med denna borg som anlades på 800-talet på strategisk plats på höjden ovanför floden Moldau. Pragborgen är ett område med kyrka, palats, kloster, torg, trädgårdar och byggnader som Kungliga Slottet och Sankt Vituskatedralen. Vi kommer även till den pittoreska Gyllene Gränden. Bussen tar oss tillbaka till hotellet. Eftermiddagen är fri. Till kvällen samlas vi för promenad till en genuin tjeckisk restaurang för gemensam middag bestående av två rätter inklusive ett glas vin.

Måndag. Efter frukost är det dags att ta farväl av Prag för denna gång. Tillfälle till lunch ges under dagen och om tid finns så stannar vi vid en stormarknad med ett enormt utbud av mat och framförallt dryckesvaror till bra priser. Sedan stiger vi ombord på TT-Lines fartyg i Travemünde. Middag serveras i form av buffé inkl. vin/öl och sedan väntar en god natts sömn.

Tisdag. Frukost står framdukad och båten angör kajen i Trelleborg. Vi åker samma väg hem som vi åkte på utresan. Vi stannar för möjlighet till kaffe i Ljungby, lunch i Ödeshög och bensträckare. Denna dag ingår inga måltider.

Åter i Stockholm omkring klockan 18.

OBS! Ta med giltigt pass.

5 oktober - 11 dagar

2-bäddsrum: 13 990 kr/person

Enkelrumstillägg: 350 kr/natt

Praktiska upplysningar

 

Vi använder cookies Jag godkänner